Πέμπτη, Ιανουαρίου 24, 2008

Υποχρεωτική σίτιση για την Patricia Troncoso μετά από 103 ημέρες απεργία πείνας

[Aπό το κεντρικό του athens.indymedia.org]

Το Χιλιανό κράτος ξύπνησε μόνο για να καταστείλει!

Από τις 10 Οκτώβρη η Mapuche πολιτική κρατούμενη Patricia Troncoso Robles βρίσκεται σε απεργία πείνας. Μετά την απόλυτη αδιαλλαξία της κυβέρνησης και βασανισμούς, μετά από ατέλειωτες μεταγωγές σε φυλακές και νοσοκομεία [video], το χιλιανό κράτος με αρωγούς τους γιατρούς και τους ανθρωποφύλακες, διέταξε τη Δευτέρα 21 Γενάρη την υποχρεωτική ενδοφλέβια σίτισή της ενώ βρισκόταν στην 103η ημέρα απεργία πείνας. Καταπατώντας κατάφορα κάθε κώδικα ηθικής και τη Διακήρυξη της Μάλτας για τους απεργούς πείνας, και ενώ η κατάστασή της χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς μη αναστρέψιμη -χαρακτηριστικά, ένα βήμα πριν το θάνατο- την έδεσαν στο κρεβάτι και της χορήγησαν ηρεμιστικά για να κάμψουν τις αντιστάσεις της!

Η Patricia Troncoso Robles, που εκτίει 10ετή κάθειρξη, ξεκίνησε μαζί με άλλους πολιτικούς κρατούμενους απεργία πείνας απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση όλων των Mapuche πολιτικών κρατούμενων και αποστρατικοποίηση όλων των κλεμμένων από το χιλιανό κράτος ιθαγενικών εδαφών.

Στη Χιλή το κίνημα αλληλεγγύης από ιθαγενείς και μη, καταστάλθηκε άγρια, και στις 3 Γενάρη δολοφονήθηκε ο 20χρονος αγωνιστής Mapuche Matías Catrileo Quezada [video].

O αγώνας των ιθαγενών Mapuche για τη γη τους και την ελευθερία τους, είναι ένας μόνιμος και σε βάθος χρόνου αγώνας, ενάντια στην τρομοκρατία και καταστολή του χιλιανού κράτους και ενώθηκε με τον αγώνα όλων των καταπιεσμένων σε κάθε κράτος σε όλο τον κόσμο.

Φεμινίστριες, λεσβίες, τρανσέξουαλ διαδηλώνουν υπέρ της απεργού πείνας Μαπούτσε
Διαμαρτυρία στην Αργεντινή
Διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Χιλής στην Αθήνα

[ Αρχείο Indymedia για τη Χιλή | Λατινική Αμερική... Τα κινήματα αντιστέκονται

Τρίτη, Ιανουαρίου 15, 2008

ΧΙΛΗ: Δεμένη στο κρεβάτι του νοσοκομείου η επί 3 μήνες απεργός πείνας!

Η αλυσοδεμένη απεργός πείνας Πατρίσια Τρονκόσο σε προηγούμενη διακομιδή της σε νοσοκομείο.

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης

σήμερα Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008 στις 6.30 μ.μ. στην πρεσβεία της Χιλής (πλ. Ρηγίλλης 26)

Ανακοίνωση της οργάνωσης Meli Wixan Mapu για την κρίσιμη κατάσταση της υγείας της πολιτικής κρατούμενης Μαπούτσε, Πατρίσια Τρονκόσο που βρίσκεται σε απεργία πείνας

Έχοντας περάσει περισσότερες από 95 μέρες σε απεργία πείνας και μπροστά στην πιθανή διακομιδή της Πατρίσια Τρονκόσο Ρόμπλες στο Σαντιάγο.

Η οργάνωση Μαπούτσε Meli Wixan Mapu ανακοινώνει τα εξής:

1) Η Πατρίσια Τρονκόσο Ρόμπλες συνεχίζει την απεργία πείνας για περισσότερες από 95 μέρες, από τις 10 Οκτωβρίου 2007, ζητώντας την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων Μαπούτσε και την αποστρατιωτικοποίηση των κοινοτήτων Μαπούτσε που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

2) Τις τελευταίες μέρες η Πατρίσια μεταφέρθηκε στο Περιφερειακό Νοσοκομείο του Τεμούκο και εξετάστηκε από μια ειδικευμένη ομάδα γιατρών, αποτελούμενη από κάποιους γιατρούς της εμπιστοσύνης της οικογένειας και άλλους εντεταλμένους από την κυβέρνηση. Η ιατρική αναφορά, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσιωπήσει, δεν μπόρεσε παρά να αναγνωρίσει την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αδερφή μας.

3) Κατά τη διάρκεια της Κυριακής 13 Ιανουαρίου, η Πατρίσια φιλοξενήθηκε πρώτα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και κατόπιν στη ζώνη των ασθενών που διαμένουν στο νοσοκομείο του Τεμούκο, υπό την δρακόντεια επιτήρηση της αστυνομίας και της χωροφυλακής, οι οποίοι περιόριζαν την πρόσβαση σε επισκέψεις της αδερφής μας που βρίσκεται σε απεργία πείνας και επιτηρούσαν το χώρο. Συγκεκριμένα, τις απογευματινές ώρες στις ομάδες υποστήριξης της Πατρίσια που βρισκόμασταν ειρηνικά στα σκαλιά του Νοσοκομείου υποστηρίζοντας την αδερφή μας, μας έκαναν έλεγχο ταυτοτήτων με μοναδικό επιχείρημα ότι εάν δεν το αποδεχόμασταν θα μας συνελάμβαναν.

4) Διαδίδεται επίσης η πιθανότητα να μεταφερθεί η αδερφή μας στην μητροπολιτική περιφέρεια, έπειτα από αίτημα της ιατρικής ομάδας, επειδή στο Νοσοκομείο του Τεμούκο δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες για να διασφαλιστεί η κατάστασή της, πιο συγκεκριμένα παρουσίαζε μια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στην πρώτη πτέρυγα, όπου έχει μεταφερθεί η Πατρίσια. Επιπλέον οι γιατροί δήλωσαν ότι η αδερφή μας εξευτελίζεται βρισκόμενη δεμένη στο ιατρικό κρεβάτι του νοσοκομείου, κατάσταση καταφανώς ατιμωτική που αποδεικνύει την κακομεταχείριση των αρχών στην αδερφή μας.

5) Η αδερφή έχει εκφράσει την επιθυμία να συνεχίσει έως τις τελικές συνέπειες αυτήν την κινητοποίηση, χρησιμοποιώντας το σώμα της ως χαράκωμα. Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει επιδείξει καμιά λύση ή σχετική επιθυμία, καθώς εκείνοι (το Κράτος και η οικονομική εξουσία) είναι οι πολιτικοί υπεύθυνοι για την άδικη φυλάκιση όλων των αδερφών μας.

6) Η οργάνωσή μας σέβεται οποιαδήποτε απόφαση πάρει η αδερφή μας Πατρίσια Τρονκόσο, υιοθετώντας την επιθυμία της να βαδίσουμε μαζί της σε αυτές τις δίκαιες διεκδικήσεις και περιστάσεις. Καλούμε να είμαστε σε επιφυλακή ενόψει μιας πιθανής μεταφοράς της στην μητροπολιτική περιφέρεια και να διαδηλώσουμε την υποστήριξη στην απεργία πείνας που συνεχίζει η αδερφή μας, κατευθυνόμενοι στο ιατρικό κέντρο όπου θα μεταφερθεί.

Σαντιάγο 15 Ιανουαρίου 2008


Περισσότερα για τον αγώνα των Μαπούτσε και την απεργία πείνας, στο αφιέρωμα του indy.gr

Δευτέρα, Ιανουαρίου 14, 2008

Αγώνας για αξιοπρέπεια

[Κεντρικό θέμα του indy.gr για τον αγώνα των ιθαγενών Μαπούτσε της Χιλής]

Οι ιθαγενείς Μαπούτσε της Χιλής αγωνίζονται εδώ και χρόνια για την υπεράσπιση των εδαφών και της αυτονομίας τους

Με δολοφονίες, βία και καταστολή απαντά η κυβέρνηση της Χιλής στις διεκδικήσεις των αυτόχθονων πληθυσμών των Μαπούτσε. Στις 3 Ιανουαρίου, καραμπινιέροι δολοφονούν τον Mατίας Κατριλέο Κεσάδα, φοιτητή Μαπούτσε, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων στην περιοχή Vilcún (βίντεο). Μετά τη δολοφονία ακολούθησαν διαδηλώσεις και επεισόδια σε διάφορες περιοχές. Σε διαδήλωση στο Τεμούκο για τη δολοφονία του Ματίας, στις 10/1, συλλαμβάνουν την οικογένεια του καθώς και 13 ακόμα άτομα. Την ίδια στιγμή, οι κρατούμενες Πατρίσια Τρονκόσο Ρόμπλες και Héctor Llaitul (καταδικασμένες σε 10 χρόνια κάθειρξη με αντιτρομοκρατικό νόμο του Πινοσέτ για υποτιθέμενους εμπρησμούς εναντίον της δασικής εταιρίας Mininco το 2001) βρίσκονται σε απεργία πείνας εδώ και 3 μήνες ζητώντας την υλοποίηση της υπόσχεσης της κυβέρνησης για διάλογο με τη συμμετοχή της κυβέρνησης, της Εκκλησίας και των συγγενών των κρατουμένων.

Το Παρατηρητήριο των Δικαιωμάτων των Ιθαγενών Λαών (Χιλή) καταγγέλει τις επιδρομές και τις βιαιότητες των καραμπινιέρων σε περιοχές γειτονικές με το κτήμα όπου δολοφονήθηκε ο Ματίας Κατριλέο, κοινότητες Μαπούτσε. Φεμινίστριες, λεσβίες και τρανσέξουαλ διαδήλωσαν μπροστά στην έδρα της Εθνικής Υπηρεσίας για τη Γυναίκα στο Σαντιάγκο για την κατάσταση της Πατρίσια Τρονκόσο στις 11/1.

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης την Τρίτη 15/1 στην Πρεσβεία της Χιλής (Πλ. Ρηγίλλης 26)

Διαμαρτυρία στη Βαρκελώνη και στη Χώρα των Βάσκων // Indymedia Σαντιάγο // Αρχείο indy.gr για Λατινική Αμερική

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους ιθαγενείς Μαπούτσε της Χιλής. Σε οριακό σημείο η ζωή της απεργού πείνας Πατρίσια Τρονκόσο...

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πολιτική κρατούμενη Mapuche Πατρίσια Τρονκόσο, που βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και 3 μήνες και η κατάστασή της είναι κρίσιμη. Και διαμαρτυρία για τη δολοφονία του φοιτητή Mapuche Ματίας Κατριλέο από την αστυνομία.

ΤΡΙΤΗ 15/1 ώρα 6.30 μμ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ

Πλ. Ρηγίλλης 26


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ MAPUCHE ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ

Eκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των ιθαγενών Μαπούτσε της Χιλής για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των εδαφών και της αυτονομίας τους, απέναντι στο κράτος, τις κατασταλτικές του δυνάμεις και τις πολυεθνικές εταιρείες που έχουν συνδέσει τα συμφέροντά τους με τους φυσικούς πόρους της περιοχής.

Συμπαραστεκόμαστε στην μαπούτσε πολιτική κρατούμενη, Πατρίσια Τρονκόσο Ρόμπλες, καταδικασμένη σε κάθειρξη 10 ετών με τον αντιτρομοκρατικό νόμο 18.314 (του 1984) του δικτάτορα Πινοσέτ η οποία έχει συμπληρώσει ήδη 3 μήνες απεργίας πείνας και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Καταγγέλλουμε

- Την εν ψυχρώ δολοφονία από καραμπινιέρους του 22χρονου μαπούτσε φοιτητή, Ματίας Κατριλέο Κεσάσα, μέλος του Συντονιστικού Αράουκο Μαγιέκο (CAM) στις 3/1/2008, κατά τη διάρκεια ειρηνικής ανακατάληψης εδαφών των Μαπούτσε. Η παραπάνω δολοφονία έρχεται να προστεθεί σε αυτήν του νεαρού μαπούτσε Άλεξ Λεμούν Σααβέδρα, το 2002, πάλι από καραμπινιέρους, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει ατιμώρητη.

- Την επιδρομή καραμπινιέρων δυο μόλις μέρες μετά τη δολοφονία στις γειτονικές κοινότητες, τη λεηλασία σπιτιών και τον ξυλοδαρμό κατοίκων, ανάμεσά τους και παιδιών.

- Την άγρια καταστολή όλων των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας, με δεκάδες συλλήψεις, μεταξύ άλλων και της μητέρας και της αδερφής του δολοφονημένου φοιτητή.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση της Χιλής:

- Απελευθέρωση όλων των μαπούτσε πολιτικών κρατουμένων και των συλληφθέντων διαδηλωτών.

- Να τιμωρηθούν οι ένοχοι των δολοφονιών των Ματίας Κατριλέο και Άλεξ Λεμούν και όλων των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ιθαγενών Μαπούτσε.

- Αποστρατιωτικοποίηση των περιοχών των Μαπούτσε

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΤΡΙΤΗ 15/1 ώρα 6.30 μμ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ

Πλ. Ρηγίλλης 26


αλληλέγγυες - αλληλέγγυοι

Βίντεο (ισπανικά) με συνέντευξη του Ματίας Κατριλέο που δολοφονήθηκε από την αστυνομία.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 10, 2008

Oι Ζαπατίστας σήμερα: Αγώνας για την υπεράσπιση της γης και της αυτονομίας

Εκδήλωση - Συζήτηση

Αθήνα, Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2007

Πολυτεχνείο - Αμφιθέατρο Γκίνη, 7 μ.μ.

Εκδήλωση - Συζήτηση για την 2η συνάντηση των Ζαπατίστας με τους λαούς του κόσμου, την εντεινόμενη κρατική καταστολή, την Άλλη Καμπάνια, την συνάντηση των ιθαγενών λαών της Αμερικής, την Via Campesina.

Διοργάνωση: Αλληλέγγυες - Αλληλέγγυοι
______________________________________________________________

Ενημέρωση από την εκδήλωση

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκαν κείμενα για τη Συνάντηση Ιθαγενών Λαών της Αμερικής, την εντεινόμενη κρατική καταστολή, την Άλλη Καμπάνια και την Via Campesina και πραγματοποιήθηκε συζήτηση.