Τρίτη, Ιουνίου 30, 2009

Πραξικόπημα στην Ονδούρα

Κυριακή


Παρακολούθησα αρκετά το Telesur και σας δίνω μια πρώτη εικόνα.

Ο Ζελάγια βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα.
Αύριο υπάρχει έκτακτη σύσκεψη της ALBA για το θέμα.
Κοινότητες και Δήμοι έστησαν τις κάλπες και ψήφισαν και έδιωξαν τον στρατό που πήγε να τις μαζέψει.
Για αύριο καλούν σε γενική απεργία και κλείσιμο δρόμων.
Υπάρχουν εστίες αντίστασης και συλλήψεις όχι όμως με σαφή πληροφόρηση.

Ενώ έγραφα το προηγούμενο, όπου ξέχασα να πώ ότι οι δεξιοί βουλευτές όρκισαν νέο πρόεδρο κάποιον Μιτσελέτι το Τελεσούρ δείχνει σε απευθείας μετάδοση χιλιάδες κατοίκους να έχουν βγει στους δρόμους και να διαδηλώνουν απέναντι σε αστυνομία και στρατό να επανέλθει ο νόμιμος πρόεδρος.
Υπάρχουν και οδοφράγματα με φωτιές. Επίσης έδειξε σκηνές με τον κόσμο να κυνηγά και να κράζει δημοσιογράφους και καμέραμαν οι οποίοι βρήκαν σιγουριά δίπλα στους μπάτσους.

Γενικά η κατάσταση θυμίζει Βενεζουέλα το 2002.


Δευτέρα

Το Telesur ενώ μετέδιδε κανονικά το πρόγραμμά του ως τις 17.30 ξαφνικά άλλαξε και άρχισε νέα απ'ευθείας μετάδοση από την Ονδούρα.
Όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά σήμερα. Δεν υπάρχει η ζωντανή εικόνα που είχε χτες το βράδυ λόγω της απαγόρευσης στα μέσα και στο ίντερνετ. Υπάρχει μια μακρινή εικόνα από ψηλά μέσω δορυφορικού τηλέφωνου όπου διακρίνεται το κυβερνητικό μέγαρο ζωσμένο από στρατιωτικά οχήματα (τανκ,τζιπ και καμιόνια)και πολύ πιο πίσω μερικοί πολίτες με πλακάτ στα χέρια. Επίσης έδειξε ισχυρή στρατιωτική παρουσία στο αεροδρόμιο. Ανταποκριτές από το τηλέφωνο αναφέρουν για εθνική απεργία και συγκεντρώσεις χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες.
Αξιοπρόσεκτη ήταν μια εικόνα όπου 4 άτομα (3 άνδρες και 1 γυναίκα) με άσπρες φορεσιές (γιατροί;) εισέρχονται με τη συνοδεία στρατιωτών στο κυβερνητικό μέγαρο.
Δυστυχώς δεν υπάρχει ήχος στην κάλυψη αυτή και δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.


20.12

Υπάρχει σαφώς καλύτερη κάλυψη με το δορυφορικό τηλέφωνο και ήχος μέσω κινητού.
Διαδηλωτές έχουν πλησιάσει το προεδρικό μέγαρο στη Τεγουλσιγάπα. Στήνουν οδοφράγματα και φωνάζουν συνθήματα. Απέναντι τους έχουν πάνοπλες δυνάμεις καταστολής και επικρατεί μεγάλη ένταση για τι θα επακολουθήσει. Ένας εκπρόσωπος των φοιτητών μίλησε για τραυματίες και έναν νεκρό. Εν τω μεταξύ τα ιδιωτικά κανάλια της χώρας μεταδίδουν σαπουνόπερες...

22.20

Όλο και περισσότερος κόσμος πλαισιώνει τα οδοφράγματα. Πριν από λίγο ήλθαν μαζικά καθηγητές και δάσκαλοι. Νεαροί κουκουλοφόροι έχουν βάλει φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτου και ο τόπος έχει γεμίσει καπνό. Οι δυνάμεις καταστολής παρακολουθούν αλλά εντελώς ήρεμα... Στος φαντάρους μοιράστηκαν σάντουιτς.Ίσως περιμένουν να ορκίσουν πρώτα την κυβέρνηση των ανδρείκελων και μετά να επέμβουν.

22.30

Οι ειδικές δυνάμεις άρχισαν να χτυπούν τα οδοφράγματα στις συνοικίες


Τρίτη


24.00

Αυτή τη στιγμή γίνεται χαμός! Οι ειδικές δυνάμεις καταστολής που ονομάζονται "Τίγρεις" έχουν βγει στους δρόμους γύρω από το προεδρικό μέγαρο ρίχνουν πολλά μα πάρα πολλά δακρυγόνα και προσπαθούν να διαλύσουν τους διαδηλωτές στα οδοφράγματα. Ένα ελικόπτερο των μπάτσων πετάει από πάνω και ρίχνει και αυτό δακρυγόνα. Παράλληλα ειδικές αύρες των μπάτσων ρίχνουν νερό στους διαδηλωτές.Υπάρχουν πολλοί τραυματίες και γίνονται συλλήψεις.


01.00

Τους επιτίθενται με όλα τα μέσα. δακρυγόνα από ξηρά και αέρα κόκκινους πίδακες νερού για να τους σταμπάρουν και να τους συλλάβουν κλομπ και όπλα. Υπάρχει ένας νεκρός από στρατιωτικό καμιόνι ένας ηλικιωμένος τραυματίας από σφαίρα μπάτσου και αρκετοί τραυματίες. Συνέχεια εμφανίζονται ασθενοφόρα για να παραλάβουν τραυματίες. Οι μπάτσοι τους κυκλώνουν αλλά αυτοί δεν υποχωρούν. Τους πετούν πέτρες και αρκετές φορές τους στριμώχνουν και τους βαράνε. Αν χαθεί ένα οδόφραγμα φτιάχνουν άλλο και αρχίζουν τις φωτιές και τις πέτρες.
Και κανένας δεν φεύγει από τους δρόμους!
Η Ονδούρα ζει απόψε τον δικό της Δεκέμβρη!


01.35

Στις 01.17 οι αστυνομικές δυνάμεις της Ονδούρα συνέλαβαν την ειδική απεσταλμένη του telesur Αντριάνα Σίβορι που κάλυπτε τα γεγονότα όλη την ημέρα. Μαζί συνέλαβαν και όλο το συνεργείο και τους πήραν τα διαβατήρια και τα κινητά τηλέφωνα.
Η κάλυψη συνεχίζεται με πολλά προβλήματα.


13.30

Το συνεργείο του telesur μεταφέρθηκε στο αλλοδαπών και μετά από επίμονες
προσπάθειες παραγόντων των διεθνών μέσων ενημέρωσης αφέθηκαν ελεύθεροι.
Από το βράδυ υπάρχουν πολλοί τραυματίες και συλληφθέντες. Από το πρωί δεν υπάρχει ζωντανή κάλυψη. Ίσως ξανά το απόγευμα.
Ο Ζελάγια δήλωσε ότι την Πέμπτη θα επιστρέψει στην Τεγουσιλγάπα. Συνδικάτα και οργανώσεις ιθαγενών προετοιμάζουν καραβάνι υποστήριξής του.


24.00

Αυτη τη στιγμή το telesur καλύπτει ζωντανα μια πολύ μεγάλη ειρηνική διαδήλωση σε κεντρικό δρόμο της Τελγουσιγάλπα. Νωρίτερα ο πραξικοματίας πρόεδρος Μιτσελέτι διοργάνωσε συγκέντρωση 200 -250 ατόμων στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: