Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2006

22 Δεκεμβρίου 2006: Παγκόσμια κινητοποίηση για την Οαχάκα

Ανακοίνωση του Ζαπατιστικού Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού για μια παγκόσμια κινητοποίηση για την Οαχάκα, στις 22 Δεκεμβρίου 2006.

EZLN, 2/11/2006

Αυτό είναι τόσο διαφορετικό και τόσο μεγάλο που δε χωράει στη γεωγραφία των από πάνω

Η «Άλλη Εκστρατεία» στο βόρειο Μεξικό: η λέξη «Οαχάκα» από τα πάνω και από τα κάτω.

Εκατοντάδες άντρες και γυναίκες που κρατούνται παράνομα, δεκάδες αγνοούμενοι, βασανιστήρια, έρευνες, κακοποιήσεις. Νέοι και νέες, ινδιάνοι, παιδιά, ηλικιωμένοι και ηλικιωμένες. Σαν να λέμε: ο λαός της Οαχάκα από τα κάτω. Από τα πάνω, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Πρόληψης, οι παραστρατιωτικοί του Ουλίσες Ρουίς, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, η πολιτική τάξη.

Σιωπώντας απέναντι σε αυτό, λέμε «Οαχάκα» από τα πάνω, και από τα πάνω κάνει κανείς ευχάριστες… και ηλίθιες εκτιμήσεις.

Γιατί, εκεί ψηλά σπεύδουν να δηλώσουν ότι όλα έχουν επιστρέψει στην ομαλότητα και ότι η «σύγκρουση» έχει ελεγχθεί, αφού συνέλαβαν «τους ηγέτες», λες και αυτό το κίνημα έχει «ηγέτες» που μπορούν να εξαγοραστούν, να συλληφθούν ή να δολοφονηθούν. Λένε ότι τώρα πρέπει να γυρίσουμε από την άλλη πλευρά. Με άλλα λόγια, πρέπει να κοιτάζουμε διαρκώς προς τα πάνω, προς τα παραφερνάλια της πολιτικής εξουσίας, προς την υποκρισία της, την προσποίησή της ότι διοικεί και διατάζει, ενώ η αληθινή Εξουσία δίνει την ημερήσια διαταγή στα μέσα ενημέρωσης, στους σχολιαστές, στους εκφωνητές, στους καλλιτέχνες, στους διανοούμενους, στους αρχηγούς της αστυνομίας, στους στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς διοικητές.

Η λέξη «Οαχάκα» από τα κάτω σημαίνει συντρόφισσα και σύντροφε, σημαίνει να προστατεύουμε όσες και όσους καταδιώκονται, να κινητοποιούμε τις δικές μας δυνάμεις για να επιστρέψουν οι αγνοούμενοι, για να απελευθερωθούν οι κρατούμενες και οι κρατούμενοι, σημαίνει να ενημερώνουμε, να καλούμε για αλληλεγγύη και διεθνή υποστήριξη, να μη σιωπούμε, να μιλάμε για αυτόν τον πόνο του νότου και να επισημαίνουμε ότι εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμη και πέρα από τα σύνορα των τεσσάρων σημείων, σαν ο πόνος να ορίζεται, να εκφέρεται, να ακούγεται και να περπατάει από τα κάτω.

Στην Οαχάκα εξαπλώνεται ο πόνος, αλλά εξαπλώνεται και ο αγώνας.
Κομμάτια αυτού του λαού, σαν να πρόκειται για ένα παιχνίδι σπαζοκεφαλιάς, διασκορπίζονται σε ολόκληρη την εθνική επικράτεια, ακόμη και πέρα από ένα γεωγραφικό όριο το οποίο, τουλάχιστον στο βορρά, είναι περισσότερο γελοίο παρά ποτέ.

Στη διάρκεια των δύο μηνών που περπατήσαμε στις διαφορετικές γωνιές του μεξικανικού βορρά, η Οαχάκα εμφανίστηκε μπροστά μας πολλές φορές. Ήταν ντυμένη με πόνο και οργή, μας μιλούσε και μας κοιτούσε.

Και η «Άλλη Εκστρατεία» άκουσε και ακούει, και απλώνει τα χέρια, όπως τα άπλωσαν, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους για την Οαχάκα, χιλιάδες Ζαπατίστας που παρέλυσαν δύο φορές τους δρόμους της Τσιάπας, όπως έκαναν οι «Άλλες Εκστρατείες» σε όλες τις γωνιές του Μεξικού των Από Κάτω και του κόσμου.
Και θα συνεχίσουν να απλώνουν τα χέρια, έστω κι αν δεν τους υπολογίζει κανείς, λες και δεν είμαστε ένας θρυμματισμένος καθρέφτης, εμείς που είμαστε ο κανένας.

Απέναντι στην Οαχάκα, από και για την Οαχάκα, εμείς λέμε:

Ανακοίνωση της Παράνομης Επαναστατικής Ιθαγενικής Επιτροπής-Γενική Διοίκηση του Ζαπατιστικού Στρατού για την Εθνική Απελευθέρωση

Μεξικό
2 Δεκεμβρίου 2006

Στο λαό του Μεξικού
Στους λαούς του κόσμου:

Αδέλφια:
Η επίθεση που δέχθηκε και δέχεται ο αδελφός λαός της Οαχάκα δεν μπορεί να αγνοείται από όσες και όσους αγωνιζόμαστε για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.
Για αυτό, ο EZLN καλεί όλους τους έντιμους ανθρώπους, στο Μεξικό και στον κόσμο, να προβούν άμεσα σε ενέργειες αλληλεγγύης και υποστήριξης του λαού της Οαχάκα, με τα ακόλουθα αιτήματα:

Επιστροφή όλων των αγνοούμενων ζωντανών.
Απελευθέρωση των κρατουμένων.
Απομάκρυνση του Ουλίσες Ρουίς και των ομοσπονδιακών δυνάμεων από την Οαχάκα.
Τιμωρία των ενόχων για τα βασανιστήρια, τους βιασμούς και τις δολοφονίες.
Με λίγα λόγια: Για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη για το λαό της Οαχάκα.

Κάνουμε έκκληση για μια παγκόσμια εκστρατεία, όπου θα γίνει γνωστό, με όλους τους τρόπους και σε όλα τα πιθανά μέρη, αυτό που συνέβη και συμβαίνει στην Οαχάκα. Ο καθένας και η καθεμιά ας επιλέξει τον τρόπο, το χρόνο και τον τόπο.

Κάνουμε έκκληση αυτές οι ενέργειες να καταλήξουν σε μια ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΑΧΑΚΑ, ΣΤΙΣ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006.

Ο λαός της Οαχάκα δεν είναι μόνος. Πρέπει να το πούμε και να το δείξουμε, σε αυτόν και σε όλους.

Μεξικό.
Εξεγερμένος υποδιοικητής Μάρκος.

(Αναδημοσίευση από το http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=615888)

Δεν υπάρχουν σχόλια: