Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2006

Οαχάκα, Μεξικό: Αντιστεκόμαστε για να νικήσουμε!


22 Δεκέμβρη: Διεθνής ημέρα δράσης και αλληλεγγύης
στον εξεγερμένο λαό της Οαχάκα


Ο ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΟΑΧΑΚΑ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!



Συγκέντρωση ενημέρωσης και αλληλεγγύης στην Αθήνα:
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2006,
Πλατεία Κλαυθμώνος, 17:00
(έκθεση φωτογραφίας και βιντεοπροβολές
από την εξέγερση της Οαχάκα)
ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ


Οαχάκα: Νοτιοανατολικό Μεξικό. Μία από τις πιο πλούσιες πολιτείες της χώρας.
Φυσικός πλούτος: βιοποικιλότητα, ουράνιο, ορυκτά και μέταλλα χρήσιμα στην αεροναυτική και τις νέες τεχνολογίες.
Γεωπολιτική θέση: Εξαιρετικά στρατηγική. Ο Ισθμός του Τεουαντεπέκ, το πλέον στενό σημείο ανάμεσα στους δύο ωκεανούς μετά την διώρυγα του Παναμά, βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ εδώ και 100 χρόνια.

Οαχάκα: 3.500.000 κάτοικοι, το 60% ιθαγενείς και φτωχοί.
Οαχάκα: Κυβερνήτης από το 2004 ο ακροδεξιός Ουλίσες Ρουίς («εκλεγμένος» με νοθεία), προσωποποίηση ενός συστήματος βαρβαρότητας, καταστολής, διαφθοράς και απόλυτης υποταγής στα συμφέροντα επιχειρήσεων, μεξικάνικων και πολυεθνικών.

Οαχάκα, Μάης - Οκτώβρης 2006: Η βάρβαρη καταστολή, από την πολιτειακή αστυνομία, του κινήματος των δασκάλων της Οαχάκα, οδηγεί σε μία παλλαϊκή εξέγερση. Κοινωνικές οργανώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, συλλογικότητες, σωματεία, συνδικάτα, ιθαγενικές κοινότητες, συλλογικότητες νέων, όλος ο λαός της Οαχάκα ξεσηκώνεται με κοινό και αδιαπραγμάτευτο αίτημα να φύγει ο κυβερνήτης Ουλίσες Ρουίς και η διεφθαρμένη κυβέρνησή του.

Επί πέντε μήνες οι δάσκαλοι και ο λαός της Οαχάκα κρατάνε την πόλη στα χέρια τους. Καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ελέγχουν την πρόσβαση στην πόλη, εξασφαλίζουν την ασφάλεια των κατοίκων, αποτρέπουν τις επιθέσεις της πολιτειακής αστυνομίας. Ιδρύουν την Συνέλευση των Λαών της Οαχάκα (APPO), κυρίαρχο όργανο του αγώνα τους και πρόπλασμα μιας μορφής εναλλακτικής διακυβέρνησης. Οριζόντιας και αμεσοδημοκρατικής με εκπροσώπους εναλλασσόμενους και ανακλητούς.

Ο κυβερνήτης της Οαχάκα και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού, αντιμέτωποι με ένα παλλαϊκό κίνημα, που δικαίως έχει χαρακτηριστεί Κομούνα της Οαχάκα, επιχειρούν με όλα τα μέσα να το διαβάλλουν, να το διασπάσουν, να το εξαγοράσουν. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ελέγχονται από την κυβέρνηση εξαπολύουν ένα βρώμικο πόλεμο ενάντια στην APPO. Οι πληρωμένοι δολοφόνοι του Ουλίσες Ρουίς, από τις παραστρατιωτικές και παρακρατικές οργανώσεις που ελέγχει, σπέρνουν τον τρόμο στην πόλη πυροβολώντας αδιακρίτως τις νύχτες στο πλήθος, δολοφονώντας, απαγάγοντας, τρομοκρατώντας.

Δεν τα καταφέρνουν. Ο λαός της Οαχάκα έχει χάσει το φόβο. Σε κάθε βίαιη απόπειρα καταστολής, για κάθε νεκρό, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου κατεβαίνουν στους δρόμους.

Νοέμβρης 2006: Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού, θέλοντας να ξεκαθαρίσει το δρόμο στον ακροδεξιό και «εκλεγμένο» με νοθεία, καινούργιο πρόεδρο του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, αποφασίζει να πνίξει την εξέγερση. Στις 30 Οκτώβρη, 7.500 πάνοπλοι αστυνομικοί, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα, αύρες, τεθωρακισμένα οχήματα καταλαμβάνουν το κέντρο της πόλης. Η ομοσπονδιακή αστυνομία, ως άλλος στρατός κατοχής, σε συνεργασία με τις παρακρατικές ομάδες του Ουλίσες Ρουίς, συλλαμβάνουν, απαγάγουν, βασανίζουν, δολοφονούν, καίνε γραφεία οργανώσεων και σπίτια μελών της ΑPPO.

Οαχάκα 2006: 26 νεκροί. Καταπάτηση κάθε δικαιώματος. Βασανιστήρια. Γυναίκες θύματα σεξουαλικής κακοποίηση. Δεκάδες «εξαφανισμένοι». Εκατοντάδες φυλακισμένοι. Εκατοντάδες εντάλματα σύλληψης. ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΟΑΧΑΚΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ
Στις 10 Δεκέμβρη, 350.000 άνθρωποι, νίκησαν το φόβο και βγήκαν στους δρόμους , απαιτώντας:
* Την εμφάνιση των εξαφανισμένων
* Την απελευθέρωση των φυλακισμένων
* Την παραίτηση του κυβερνήτη Ρουίς
* Την απόσυρση της ομοσπονδιακής αστυνομίας
* Την τιμωρία των ενόχων για βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Μαζί τους διαδηλώνουμε, στις 22 Δεκέμβρη, σε όλο τον κόσμο,
διαδηλώνοντας την αλληλεγγύη μας

Ο ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΟΑΧΑΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!


Συγκέντρωση ενημέρωσης και αλληλεγγύης στην Αθήνα:
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2006, Πλατεία Κλαυθμώνος, 17:00

Κινήσεις Αλληλεγγύης στον Εξεγερμένο Λαό της Οαχάκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: