Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2006

Μνήμες αγώνων - Πόλεις ανθρώπων


Διήμερο εκδηλώσεων μνήμης, δημιουργίας και παρεμβάσεων στην πόλη

με τον Αργεντίνο ποιητή και ζωγράφο Φερνάντο Τραβέρσο

(Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Δεκεμβρίου)

Πριν πέντε χρόνια περίπου, στους τοίχους της πόλης του Ροσάριο της Αργεντινής, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ένα ποδήλατο. Ο Φερνάντο Τραβέρσο, ποιητής και ζωγράφος, που συμμετείχε στην αντίσταση κατά της δικτατορίας στη χώρα του, έχει βρει τον δικό του τρόπο στην προσπάθεια διάσωσης της συλλογικής μνήμης: ζωγραφίζει με σπρέι ποδήλατα στους τοίχους της πόλης του.


Όλα ξεκίνησαν από μια «παράνομη» συνάντηση στα χρόνια της χούντας (1976-1983). Ο Τραβέρσο περιμένει τον σύντροφο με τον ποδήλατο, αλλά αυτός τον βλέπει από μακριά και τον προσπερνά. Τον αγνοεί γιατί θέλει να τον προστατεύσει, καθώς είναι σίγουρος ότι τον παρακολουθούν. Λίγα μέτρα πιο πέρα βρέθηκε εγκαταλειμμένο το ποδήλατό του και, από τότε, ο σύντροφος είναι αγνοούμενος.

Στα χρόνια του '70 μια ολόκληρη γενιά νέων ανδρών και γυναικών στην Αργεντινή αγωνίστηκε πολύ για να αλλάξει τα πράγματα και τον κόσμο, να δώσει ζωή στα όνειρά της. Όταν το 1976 επιβλήθηκε η στρατιωτική δικτατορία, πολλοί από αυτούς «εξαφανίστηκαν»: 30.000 σύντροφοι και συντρόφισσες «εξαφανισμένοι». Αυτό που προσπάθησαν να κάνουν οι κυρίαρχοι δεν ήταν μόνο να τους σκοτώσουν αλλά να εξαφανίσουν τα όνειρά τους. Να εξαφανίσουν την όρεξή τους να αλλάξουν τον κόσμο, να εξαφανίσουν τον αγώνα τους. Να εξαφανίσουν τη μνήμη του αγώνα τους.


Από τότε και μέχρι σήμερα, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας αλλά και μετά την πτώση της, οι οικογένειες και οι σύντροφοι των «εξαφανισμένων» προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη των συντρόφων τους, αγωνίζονται με διάφορους τρόπους και μορφές ενάντια στη λήθη, προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα όνειρα και τις επιδιώξεις τους για έναν καλύτερο κόσμο.



Η ομάδα «αλάνα (αλληλεγγύη, αντίσταση, αξιοπρέπεια)… στις Αμερικές των κινημάτων» οργανώνει διήμερο εκδηλώσεων μνήμης και δημιουργίας με τη συμμετοχή του Φερνάντο Τραβέρσο. Επιλέξαμε χώρους που σηματοδοτούν την αντίληψή μας για μια πόλη ανοιχτή, ζωντανή και δημιουργική, άμεσα δεμένη με την ιστορική μνήμη αλλά και με το παρόν ως συνέχεια των αγώνων του παρελθόντος, για μια πόλη που θα δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες των κατοίκων της, ανεξάρτητα από το χρώμα ή την οικονομική τους κατάσταση, και όχι στις ανάγκες των αρπακτικών της «αξιοποίησής» της.

Έτσι:

τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, 7 μ.μ., στο Στέκι Μεταναστών, Τσαμαδού 13, Εξάρχεια και
την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, 6 μ.μ., στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κατοίκων της περιοχής και ομάδα φοιτητών, φοιτητριών και εκπαιδευτικών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ. (Σε περίπτωση βροχής ή κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολυτεχνείο, άλλον έναν χώρο-σύμβολο μνήμηςκαι αγώνων).

Καλούμε ομάδες, συλλογικότητες, δημοτικές κινήσεις, στέκια, καταλήψεις αλλά και οποι@νδήποτε ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σ' αυτές τις εκδηλώσεις. Φέρτε ένα κομμάτι ύφασμα (διαστάσεων 1,5 x 2 μ.) για να αποτυπώσει σ' αυτό ο Φερνάντο Τραβέρσο το ποδήλατο που θα βρει πλέον καταφύγιο στο δικό σας χώρο. Και, ταυτόχρονα, να στηρίξουμε τον αγώνα ενάντια στη λήθη και τους αγώνες για πόλεις ανθρώπινες, ανοιχτές, ζωντανές….


(Για το έργο και τη δράση του Τραβέρσο δείτε http://www.fernandotraverso.com/)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.cineek.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1400